10 Temmuz 2019 Çarşamba

Guatr Neden Olur? Nasıl Geçer?

Guatrın en alaka cazibeli göstergesi boyundaki şişkinliktir. Çeşitli nedenleri olan birkaç guatr türü vardır. Guatrlar, tiroid bezi yeterince tiroid hormonu üretmediğinde (hipotiroidizm) ve ya çok miktarda tiroid hormonu ürettiğinde (hipertiroidizm) ortaya çıkabilir. Ancak bezde bir sıkıntı olmadığında da oluşabilir. Aslında iyot eksikliği guatrın en sık nedenidir. Düzenli şekilde diyetinizden yeterince iyot almak, guatrdan kaçınmanızın doğal yollarından tek bir tanesidir.

Guatr Neden Olur? Nasıl Geçer?

Tiroid bezinin anormal genişlemesi anlamına gelir. Bu sağlık olgusu, aşırı üretim (hipertiroidizm), yetersiz imal (hipotiroidizm) yahut doğru tiroid hormonları (ötiroidizm) üretimi olduğunda ortaya çıkabilir. Ne olursa olsun, guatrın varlığı her zaman tiroid bezinin anormal genişlikte genişlemesine yol açan bir hal olduğu anlamına gelir.

Tiroid bezi nedir? Tiroid bezi boyun içinde, Adem elmasının hemen altında bulunan küçük, kelebek halinde bir bezdir. Diğer temel bedensel fonksiyonların yanı sıra kan dolaşımını ve metabolizmayı düzenlemeye yardımcı olan triiyodotironin (T3) ve tiroksin (T4) adı verilen iki tür hormon üreten esas bir hormonal bezdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder